Tutorial Disable Right Click

About

Tutorial Disable Right Click

on Sunday, November 27, 2011


Ok. Kali ni aku nak kongsikan cara disable right klik. Aku pasti, korang tak suka ada orang yang sesuka hati je curik entry yg korang da penat2 buat kan? So, tutorial kali ni amat berguna bagi mengelakkan data2 korang yang berharga tu di copy paste.. Hehehe... Pastinya ianya mudah dan dapat merealisasikan impian anda selama ni.. Huhuhu...

Kenapa Perlu Disable Right Click.?
Kebiasaannya,seseorang pemilik blog akan menggunakan fungsi ini untuk megelakkan orang lain mengambil apa yang ada dalam blog mereka. Samada tidak senang ayat mereka ditiru bulat² (copy paste), ataupun untuk mengelakkan bandwidth habis digunakan. Kebiasaan alasan yang aku selalu baca adalah kerana ada orang yang copy entri mereka bulat².

Berikut adalah contoh msg yang akan keluar apabila anda aktifkan disable right click:


Berikut adalah cara yang mudah untuk menggunakan fungsi ini.


1. Copy kod ini.
<script language=JavaScript>
<!--

//edit by unwanted


var message="Masukkan Mesej Anda Disini";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


2. Paste pada "HTML/javascript" dalam blog anda.
Dashboard >Layout > Add a Page element > html/javascript. 


Akhir sekali, SAVE la... Dan cuba la tgk hasilnya nanti... Kalau berguna, SHARE2 la kat facebook ye...

Ranking: 5

{ 1 comments... read them below or add one }

FiQ HaiDzir said...

Lupa nak cakap.. kalau nak copy coding di atas, korang just select dan tekan CTRL + C... hehehe


January 3, 2012 at 10:32 PM

Post a Comment

Artikel Yang Sangat Menarik!

 
© Duniaku Cintaku Hatiku Milikmu All Rights Reserved
Get smart with the Thesis Blogger Template from Forblogger.net|Design byBudak Nakal